Pirja e një sasie të vogël vere çdo ditë mund të mbrojë zemrën, sipas një studimi të ri të spanjollëve që ndjekin dietën mesdhetare me bazë bimore, e cila zakonisht përfshin pirjen e një gote të vogël verë në darkë.
Në një grup njerëzish mbi 60 vjeç të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës, pirja e gjysmë deri në një gotë verë në ditë zvogëlon rrezikun për të pasur një ngjarje kardiovaskulare si sulmi në zemër ose goditje në tru me 50% krahasuar me njerëzit që nuk pinin verë.
Megjithatë, ky efekt mbrojtës u zhduk te njerëzit që pinin më shumë se një gotë në ditë, sipas autorit të vjetër të studimit Dr. Ramon Estruch, i cili studion rrezikun kardiovaskular, ushqyerjen dhe plakjen në Universitetin e Barcelonës.
“Ky studim shqyrton rëndësinë e konsumit të moderuar të verës brenda një modeli të shëndetshëm diete, siç është dieta mesdhetare,” tha Estruch, një internist në departamentin e mjekësisë së brendshme të Klinikës Spitalore në Barcelonë, në një deklaratë.
“Deri më tani, ne besuam se 20% e efekteve të dietës mesdhetare mund t’i atribuohen konsumit të moderuar të verës; megjithatë, në dritën e këtyre rezultateve, efekti mund të jetë edhe më i madh,” tha ai.
Megjithatë, kritikët thonë se studimi nuk merr parasysh dëmet e njohura shëndetësore të alkoolit, përfshirë verën.
“Ndërsa studimi sugjeron se konsumi i ulët ose i moderuar i verës mund të ulë rrezikun CVD (kardiovaskular), nuk është aspak e qartë nëse duhet ta hapësh një shishe verë të kuqe,” tha Tracy Parker, dietologe e lartë në Fondacionin Britanik të Zemrës, e cila nuk ishte. të përfshirë në studim.
“Është e mirëdokumentuar se konsumimi i tepërt i alkoolit është i dëmshëm për shëndetin e zemrës”, tha Parker në një deklaratë. “Pirja e tepërt e alkoolit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe qarkullimit të gjakut, të tilla si presioni i lartë i gjakut dhe demenca vaskulare, si dhe problemet e mëlçisë dhe disa lloje kanceri.”
Përveç kësaj, shumë njerëz nuk matin me saktësi sasinë e verës së tyre, thonë ekspertët – ajo që duhet të jetë një gotë e vogël vere prej 118 ml mund të bëhet lehtësisht një sasi 177 apo edhe 266 ml.
“Njerëzit shpesh thonë se vera është e mirë për zemrën, por ne gjithashtu e dimë se shumë verë nuk është e mirë për zemrën”, tha Paul Leeson, profesor i mjekësisë kardiovaskulare në Universitetin e Oksfordit, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.
Përfundime të diskutueshme
Hulumtimi, i publikuar në Gazetën Evropiane të Zemrës, është pjesë e një studimi spanjoll në vazhdim që heton ndikimin e një diete mesdhetare te njerëzit në rrezik për sëmundje të zemrës. 1232 pjesëmarrësit në studimin aktual kishin diabet të tipit 2 ose faktorë rreziku si pirja e duhanit, kolesteroli i lartë dhe presioni i gjakut, ishin mbipeshë ose obezë dhe/ose kishin një histori familjare të sëmundjeve të zemrës.
Në fillim të studimit, njerëzit u pyetën për ushqimin dhe pijen e tyre tipike dhe iu kërkua të siguronin një mostër të urinës që përdoret për të matur acidin tartarik – një kimikat i ekskretuar në urinë që gjendet natyrshëm në produktet e rrushit si vera. Pas një viti në dietën mesdhetare, testi i urinës u përsërit – nëse rrushi ose vera do të konsumoheshin brenda pesë ditëve të fundit, testi do ta merrte atë.
“Duke matur acidin tartarik në urinë, së bashku me pyetësorët e ushqimit dhe pijeve, ne kemi qenë në gjendje të bëjmë një matje më të saktë të konsumit të verës,” tha Estruch.
Rrushi, dhe për rrjedhojë vera, përmbajnë sasi të mëdha të acidit tartarik, megjithatë përdorimi i tij si shënues nuk është pa shqetësim, tha Kevin McConway, profesor emeritus i statistikave të aplikuara në Universitetin e Hapur në Milton Keynes, Mbretëria e Bashkuar, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin.
“Shumë ndryshueshmëri në acidin tartarik mund të lindë nga gjëra të tjera, si p.sh. të anketuarit që nuk janë të gjithë të sinqertë për sa kanë pirë, ose duke pasur një kohë të caktuar midis konsumit të alkoolit të vetë-raportuar dhe matjes së acidit tartarik. , ose sepse nivelet e acidit tartarik ndikohen gjithashtu nga konsumimi i ushqimeve të tjera ose disa proceseve në trup, “tha McConway në një deklaratë.
Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se rezultatet e studimit tregojnë vetëm një lidhje, jo shkak, tha Leeson.
“Mund të ketë gjëra të tjera që njerëzit që konsumojnë këtë sasi vere kanë bërë në studim që ndihmuan në uljen e rrezikut të tyre,” tha Leeson. “Për një gjë, studimi u krye në njerëz që po hanin gjithashtu një dietë të shëndetshme për zemrën. Ndoshta përfitimet shëndetësore të një gote verë shihen vetëm kur pihet së bashku me një pjatë me ushqim mesdhetar?”
Ka mënyra shumë më të shëndetshme për të mbrojtur zemrën dhe shëndetin e përgjithshëm sesa pirja, të tilla si ngrënia e një diete të ekuilibruar dhe ushtrimet e rregullta, si dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme dhe mos pirja e duhanit, tha Parker.
Naveed Sattar, një profesor i mjekësisë kardiometabolike dhe konsulent nderi në Universitetin e Glasgow në Skoci, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, këshilloi të mos pini verë ose ndonjë alkool për një shëndet të mirë.
“Unë do t’i nxisja me forcë njerëzit që të pinë sa më pak që mund të bëjnë nëse dëshirojnë të jenë më të shëndetshëm,” tha Sattar në një deklaratë. “Paradoksi i verës është një mit dhe ky artikull nuk shton asgjë të re për atë që tashmë dihet.”