Skandal në Britani/ Dhjetëra deputetë dhe familjarë të tyre kanë aksione të padeklaruara në kompani të mëdha

Një hetim i bërë nga gazeta britanike The Guardian ka nxjerrë në pah një skandal të madh. Rezulton se dhjetëra deputetë të parlamentit dhe anëtarë të ngushtë të familjeve të tyre disponojnë aksione të mbajtura në fshehtësi, të cilat i kanë shpërndarë në kompani të ndryshme në mënyrë që të mos jenë të detyruar t’i deklarojnë.

Aksionet e identifikuara nga reporteri Henry Dyer, janë të gjitha brenda kompanive që mund të preken nga legjislacioni ose politika e re e prezantuar nga parlamenti. Ndërmarrjet përfshijnë kompani si kompania e naftës dhe gazit BP.

The Guardian ka publikuar listën me disa dhjetëra deputetë që aktualisht kanë aksione në banka, kompani ndërtimi për shtëpi, kompani mbrojtëse, furnizues energjie dhe supermarkete – kompani që mund të preken nga legjislacioni ose politika e re e prezantuar nga parlamenti. Kompanitë përfshijnë kompani si Barclays, HSBC, BP dhe Sainsbury’s.

Pothuajse të gjitha zotërimet e gjetura nuk kërkohen të deklarohen publikisht sipas rregullave të transparencës parlamentare që kërkojnë zbulimin e një aksioni në çdo kompani të vetme me vlerë më shumë se 70,000 £ ose më shumë se 15% të aksioneve të kompanisë.

Kjo do të thotë që një deputet mund të tregtojë 69,999.99 £ në aksione në një kompani të vetme dhe nuk i kërkohet rreptësisht të zbulojë marrëveshjen financiare. Ata mund të mbajnë aksione të këtij niveli në disa kompani që operojnë në të njëjtin sector, në mënyrë që të mos jenë të detyruar të deklarojnë pronat.

Vështirësia për të zbuluar se kush zotëron aksione në kompanitë e listuara publikisht në Britani “i bën ato në fakt sekret” – gjë që është “shumë shqetësuese”, ka thënë  Susan Haëley, drejtoresha ekzekutive e Spotlight mbi Korrupsionin.

Aktivistët e transparencës kanë thënë se gjetjet “ngrenë pyetje serioze në lidhje me interesat e veta në demokraci” dhe kërkuan që rregullat të rishikohen.

Steve Goodrich, kreu i kërkimit dhe hetimeve në Transparency International UK, tha: “Nëse një deputet ka aksione në një kompani të prekur nga legjislacioni që kalon në parlament, ka pa dyshim një tension mes tyre për të mbrojtur çështjet e tyre financiare dhe për të avancuar të mirën publike. Dalja e hapur e këtyre detajeve është një mbrojtje kryesore kundër abuzimit të detyrës publike.

“Publiku ka të drejtë të dijë se çfarë roli luan paraja në politikën tonë. Interesat financiare padyshim që ndikojnë – qoftë me vetëdije apo ndryshe – në këndvështrimin e deputetëve dhe ministrave dhe mënyrën se si ata vendosën të trajtojnë çështjet e mëdha të vendit tonë. Të kuptuarit se kush ka pasuri në një biznes të caktuar është thelbësore”, u shpreh ai.