Pastronin paratë e krimit duke investuar në ndërtime në Tiranë, dënohet grupi i mafias italiane

Gjykata e Katanzaros dënon me 30 vite burg Antonio Gallo i njohur me nofkën “il pricipe”, i akuzuar si kreu i një organizimi kriminal mafioz që vepronte për llogari të bosave të Ndranghetas e që përmes kompanive fiktive me pronarë shqiptarë pastronin paratë e pista të mafias kalabreze.

Antonio Gallo kishte investuar në Shqipëri dhe në dosjen e antimafias italiane janë dokumentuar projektet e tij e të bashkëpunëtorëve të tij për investimet ne sektorin e ndërtimit e të shëndetësisë, apo të veshjeve të punës.

Ish funkdionari i Guardia di Finanza Ercole D’Alessandro është dënuar me 6 vite e 8 muaj burg ndërsa partnerja e tij shqiptare me 4 vite e 2 muaj burg. Nën dënim dhe ndërmjetës shqiptarë të kësaj afere mafioze.

Dosja hetimore mbi 1000 faqe dokumenton mbi 266 mijë dialogë përgjime ambientale e telefonike, treth 1800 llogari bankare në vëzhdim e 388 mijë operacione financiare të kryera nga të akuzuarit.

Dënimet e Gjykatës së Katanzaro

Henrik Baci, 2 vjet, (ishin kërkuar 7 vite dënim);

Antonio Santo Bagnato, 6 vjet e 6 muaj, (prokuroria ka kërkuar 10 vjet)

Elena Banu, 3 vjet e 4 muaj, (prokuroria ka kërkuar 4 vjet)

Tommaso Brutto, i lirë (prokuroria kërkoi  9 vjet dënim)

Saverio Brutto, i lirë (u keelua të dënohej 7 vjet)

Maria Rosaria Caliò, 3 vjet e 8 muaj (prokuroia kërkoi dënimin 2 vjet e 6 muaj);

Eliodoro Carduccelli, 8 vjet, (u kërkuan 15 vite)

Ilenia Cerenzia, 4 vjet e 5 muaj, (kërkuar 2 vite e 6 muaj)

Nicola Cirillo, 2 vjet e 8 muaj, (kërluar 7 vite)

Ercole D’Alessandro, 6 vite e 8 muaj prokuroria kërkoi 15 vite)

Luciano D’Alessandro, i lirë, (kërkuar 9 vite)

Vincenzo De Luca, i lirë (kërkuar 13 vite)

Antonella Drosi, 2 vite, (prokuroria kërkoi 5 vite)

Valerio Antonio Drosi, i litë, (u kërkua të dënohej me 4 vite)

Mario Esposito, i lirë (u kërkuan 4 vite)

Santo Faldella, 4 vite e 10 muaj, (u kërkuan 4 vite)

Antonello Formica, 6 muaj, (u kërkuan 4 muaj)

Antonio Gallo, 30 vite, (Prokuroria kërkoi 30 vite)

Francesco Gallo, 4 vite e 2 muaj, (u kërkua të dënohej me 4 vite)

Glenda Giglio, e lirë, (u kërkua të dënohej me 7 vite burg)

Umberto Gigliotta, 30 vite  (u kërkua të dënohet 24 vite)

Odeta Hasaj, 4 vite e 2 muaj, (prokuroria kërkoo 4 e 3 muaj)

Giuseppe Lamanna, 2 vite, (u kërkuan nga Prokuroria 4 vite dënim)

Andrea Leone, 18 vit

Francesco Le Rose, 4 vite e 8 muaj,

Roberto Mari, i lorë,

Ieso Marinaro, 7 vjet e 2 muaj, ( ku kërkuan 3 vite dënim)

Giovanni Mazzei, 3 vjet,

Antonio Melino, i lirë

Liberato Giuseppe Paciullo, 4 vite e 4 muaj,

Daniela Paonessa, 7 vite e 2 muaj,

Rositsa Pazieva, e lirë,

Raffaele Posca, 2 vite

Andrea Rosa,  4 vjet e 2 muaj,

Umberto Rotundo, 2 vjet e 2 muaj,

Rolando Russo 3 vjet e 4 muaj,

Giovanni Lorenzo Servidio, 3 vjet e 4 muaj,

Maurizio Silipo, 3 vjet e 8 muaj

Maria Teresa Sinopoli, 7 vjet e 8 muaj,

Giorgia Sollecchia, e lirë,

Tommaso Stranges, i lirë,

Rosa Talarico, 4 vjet e 6 muaj,

Matteo Tarantino, 3 vjet,

Luca Torcia, 2 vjet e 7 muaj,

Rosa Torcia, 3 vjet e 9 muaj,

Alberto Zavatta, 1 vit e 2 muaj

Claudio Zavatta, 1 vit e 8 muaj ( u kërkuan 3 vjet).

“Basso profilo”, operacioni i Antimafias së Katanzaris nën drejtimin e Prokurorit Nicola Gratteri u ekzekutua më 17 qershor 2021 duke cuar nën urdhër ndalimi 50 persona.

Gjykata e Katanzaros në shkallë të parë vendosi dënimin e 35 prej tyre e lirimin  e 12 të tjerëve.

Ky hetim zbardhi përfshirjen e krimit të organizuar , këshilltarëve komunalë e rajonalë, sipërmarres, politikanë, noterë e avokatë  me ndrinat më të rëndësishme të mafias kalabreze Ndrangeta si ‘Bonaventura’ ‘Aracri’, ‘Arena’ e ‘Grande Aracri.

Palët akuzuese në këtë proces gjyqësorë janë;

Presidenca italiane e Këshillit të Ministrave, Administrata Provinciale e Catanzaro, Bashkia e Catanzaro, Drejtoria e Tatimeve, Bashkia e Sellia Marina, Bashkia e Roccabennarda, Ministria e Brendshme, Ministria e Mbrojtjes, Bashkia e Cutro, Banka intesa San Paolo.

Dosja hetimore mbi 1000 faqe dokumenton mbi 266 mijë dialogë përgjime ambientale e telefonike, 1800 llogari bankare në vëzhfim e 388 mijë operacione financiare.

Në dokumentet zbardhet se ish nëntenti i Guardia di Finanza Ercole D’Alessandro, i shërbente sipërmarrësit Antonio Gallo me informacione mbi operacionet e policisë italiane, e hetimet e antimafias duke siguruar një vend pune për djalin e tij në një kompani që Antonio Gallo kishte hapur në Shqipëri.

 Ish nëntenenti i Guadia di Finanza  ercole D Alessandro premtonte të gjente cëlësat e duhur pranë Ministrive shqiptare e  Administratës Publike me qëllimin hapjen e aktiviteteve sipërmarrëse.

Aktiviteti siëpëmarrës në Shqipëri i interesonte dhe politikanëve e funsionarëve kalabrezë Tomaso Brutto e Saverio Brutto, baba e bir.

Tomaso Brutto ishte këshilltar në komunën e Cattanzaros  e Saverio Brutto këshilltar në komunë, ndërsa Simeri Crichi në provincën e Katanzaros.

Tomaso e Saverio Brutto po përpiqeshin të hapnin në Shqipëri një sipërmarrje tip Brico për tregtimin e matarialeve për parandalimin e aksidenteve me aksione të barabarta mes tyre po që shuma fillestare e investimit do të jepej e tëra nga Antonio GALLO.

Marrëveshja e tyre për investime në Shqipëri do të niste më 14 prill 2017 pas takimit të zhvilluar mes politikanit kalabrez Tomaso Brutto e funksionarit të Guardia di Finanza të Catanzaros Ercole D’Alesandro.

Nga përgjimet e antimafias , politkani italian Tomasso Brutto ndjehej i siguruar se në këtë aferë ishte ortak dhe financieri Ercole D Alessandro.

Në një tjetër përgjim të antimafias, në takimin e dytë të zhvilluar mes tyre, më 24 prill 2017, ish funksionari i Guardia di Finanza Ercole D’Alesandro  siguronte se kishte lidhje të mirë me Shqipërinë e se për të bërë biznes duhej paguar rushfete.

 “duhet të paguash e të paguash një person të vetëm e në nivel Ministrie e vetëm tek njëri aman…” thotë ai në këtë bisedë.

Aktiviteti sipërmarrës i tyre në Shqipëri u inaugura më 22 qershor 2017 e pikë referuese ishte djali i funksionarit të Guardia di Finanza Ercole D’Alesandro.

Në përgjimet e Guardia di Finanza zbardhet dhe emri i një tjetri eksponetit të lartë të politikës kalabreze, Francesco Talarico seketrar rajonal i Partisë UDC (Bashkimi demokristian) e këshilltar i bilancit në rajonin e Kalabrias.

Në një bisedë mes tij dhe financierit Ercole D’Alesandro, flitet për korrupsionin në Shqipëri.

“korrupsioni është total” thonë në bisedat me nëjri-tjetrin, “bëhet biznes pa tendera”.

Në rrjedhën kronologjike të dokumentacionit të Antiamfias evidentohet dhe takimi që financiari Ercole d’Alessandor kishte zhvilluar me Kreun e Policisë së Shtetit shqiptar, me një zëvendësministër, me një nënsekretar shteti për investimet që kërkonte të kryente në Shqipëri një siparëmarrë kalabrez i lidhur me ndrinen “Grande Aracri”.

Dosja hetimore zbardh dhe rolin e shqiptares Odeta Hasaj e cila në bashkëpunim me financierin Ercole Alessandor përcillnin informacion mbi operacione policor e hetime ndaj shtetasve shqiptarë e italianë.

Megaoperacioni “Basso profilo” coi në sekuestrimin e 59 sipërmarrjeve, 45 banesave, 29 automjeteve lluksoze, mes të cilave 2 Porsche, 77 llogari bankare, 2 karta krediti, 1 shufër floriri, 1 mjet lundrues, 1 orë rolex.

Afera korruptive kapërcente mbi 250 milionë euro.

Bashkëpunim e pjesëmarrëje në aktivitet mafioz, afera korruptive me funksionarë publikë e sipërmarrës, abuzim me detyrën, kërcënim mafiozë, trafiqe kapitalesh të paligjshme, mashtrime fiskale në dëm të shtetit, mashtrim informatik, krim tatimor, pastrim parash, shkëmbime favoresh elektorale, “presta nomi” kompanive fiktive, nxjerrje të sekretit profesional janë akuzat e ngritura ndaj të arrestuarve të megaoperacionit të antimafias italiane i koduar “Basso profilo”.

Mes personave të vënë në pranga është dhe një ish nën tenent i Guardia di Finanza Italiane me lidhje me element shqiptarë e me njohje e interesa në Shqipëri si dhejanë nën hetim disa politikanë kalabrezë me interesa sipërmarrje në Shqipëri si dhe një eurparlamentar.

Gjithashtu është identifikuar afera e invetimeve për ndërtimin e një gratacele shumëkatëshe në Tiranë me kusht pagesën e 20% të kuotës për të fituar tenderin.

Ky grupim kriminal në veprim me ndrinat e mafias kalabreze Ndrangheta, ishte shtrirë në të gjithë territorin kalabrez e ishte strukturar mbi një formulë kriminale me një evazion sistematik të taksave përmes kompanive fiktive e operacioneve financiare të paekzestiueshme.

Sektori i preferuar i tyre ishte ai i istrumenteve mjekësore të mbrojtjes personale si maska, doreza, kaska oksigjeni etj.

Për veprimin e aktivitetit të tyre korruptiv kishin ngritur disa kompani fiktive në pronësi të personaeve fals, “preta nomi” shtetas shqiptarë e italianë që zgjidheshin nga mafia kalabreze ndrangheta e që hapnin e mbyllnin kompani biznesi të paekzisstueshme. Është dokumentuar se “Pronarët” shqiptarë të kompanive kanë mbërritur nga Durrësi në Bari ku janë pritur nga bosat ndraghetistë e më pas janë shoqëruar në Catanzaro ku janë pajisur me kode Nipt tatimore italiane. Përmes dokumentacioneve të firmosura nga noteri ata janë bërë pronarë të kompanive të pakezistueshme që shërbenin vetëm për pastrimin e parave të mafias kalabreze Ndrangheta.

Në krye të këtij grupimi kriminal qëndronte sipërmarrësi kalabrez Antonio Gallo i njohur me nofkën “princi”, me lidhje të ngushtë me të gjithë bosat mafiozë të ndrineve kalabreze të përfshira në këtë operacion e i devotshëm në aferat kriminale të Ndranghetas e me investime në Shqipëri.

Gjykata e Katanzaros dënon me 30 vite burg Antonio Gallo i njohur me nofkën “il pricipe”, i akuzuar si kreu i një organizimi kriminal mafioz që vepronte për llogari të bosave të Ndranghetas e që përmes kompanive fiktive me pronarë shqiptarë pastronin paratë e pista të mafias kalabreze.

Antonio Gallo kishte investuar në Shqipëri dhe në dosjen e antimafias italiane janë dokumentuar projektet e tij e të bashkëpunëtorëve të tij për të investuar në Shqipëri ne sektorin e ndërtimit e të shëndetësisë e te veshjeve të punës.

Ish funkdionari i Guardia di Finanza Ercole D’Alessandro është dënuar me 6 vite e 8 muaj burg e partnerja e tij shqiptare me 4 vite e 2 muaj burg.

Nën dënim dhe  punbarues e ndërmjetës shqiptarë të kësaj afere mafioze.

Dosja hetimore mbi 1000 faqe dokumenton mbi 266 mijë dialogë përgjime ambientale e telefonike, treth 1800 llogari bankare në vëzhdim e 388 mijë operacione financiare të kryera nga të akuzuarit.

Dënimet e Gjykatës së Katanzaro

Henrik Baci, 2 vjet, (ishin kërkuar 7 vite dënim);

Antonio Santo Bagnato, 6 vjet e 6 muaj, (prokuroria ka kërkuar 10 vjet)

Elena Banu, 3 vjet e 4 muaj, (prokuroria ka kërkuar 4 vjet)

Tommaso Brutto, i lirë (prokuroria kërkoi  9 vjet dënim)

Saverio Brutto, i lirë (u keelua të dënohej 7 vjet)

Maria Rosaria Caliò, 3 vjet e 8 muaj (prokuroia kërkoi dënimin 2 vjet e 6 muaj);

Eliodoro Carduccelli, 8 vjet, (u kërkuan 15 vite)

Ilenia Cerenzia, 4 vjet e 5 muaj, (kërkuar 2 vite e 6 muaj)

Nicola Cirillo, 2 vjet e 8 muaj, (kërluar 7 vite)

Ercole D’Alessandro, 6 vite e 8 muaj prokuroria kërkoi 15 vite)

Luciano D’Alessandro, i lirë, (kërkuar 9 vite)

Vincenzo De Luca, i lirë (kërkuar 13 vite)

Antonella Drosi, 2 vite, (prokuroria kërkoi 5 vite)

Valerio Antonio Drosi, i litë, (u kërkua të dënohej me 4 vite)

Mario Esposito, i lirë (u kërkuan 4 vite)

Santo Faldella, 4 vite e 10 muaj, (u kërkuan 4 vite)

Antonello Formica, 6 muaj, (u kërkuan 4 muaj)

Antonio Gallo, 30 vite, (Prokuroria kërkoi 30 vite)

Francesco Gallo, 4 vite e 2 muaj, (u kërkua të dënohej me 4 vite)

Glenda Giglio, e lirë, (u kërkua të dënohej me 7 vite burg)

Umberto Gigliotta, 30 vite  (u kërkua të dënohet 24 vite)

Odeta Hasaj, 4 vite e 2 muaj, (prokuroria kërkoo 4 e 3 muaj)

Giuseppe Lamanna, 2 vite, (u kërkuan nga Prokuroria 4 vite dënim)

Andrea Leone, 18 vit

Francesco Le Rose, 4 vite e 8 muaj,

Roberto Mari, i lorë,

Ieso Marinaro, 7 vjet e 2 muaj, ( ku kërkuan 3 vite dënim)

Giovanni Mazzei, 3 vjet,

Antonio Melino, i lirë

Liberato Giuseppe Paciullo, 4 vite e 4 muaj,

Daniela Paonessa, 7 vite e 2 muaj,

Rositsa Pazieva, e lirë,

Raffaele Posca, 2 vite

Andrea Rosa,  4 vjet e 2 muaj,

Umberto Rotundo, 2 vjet e 2 muaj,

Rolando Russo 3 vjet e 4 muaj,

Giovanni Lorenzo Servidio, 3 vjet e 4 muaj,

Maurizio Silipo, 3 vjet e 8 muaj

Maria Teresa Sinopoli, 7 vjet e 8 muaj,

Giorgia Sollecchia, e lirë,

Tommaso Stranges, i lirë,

Rosa Talarico, 4 vjet e 6 muaj,

Matteo Tarantino, 3 vjet,

Luca Torcia, 2 vjet e 7 muaj,

Rosa Torcia, 3 vjet e 9 muaj,

Alberto Zavatta, 1 vit e 2 muaj

Claudio Zavatta, 1 vit e 8 muaj ( u kërkuan 3 vjet).

“Basso profilo”, operacioni i Antimafias së Katanzaris nën drejtimin e Prokurorit Nicola Gratteri u ekzekutua më 17 qershor 2021 duke cuar nën urdhër ndalimi 50 persona.

Gjykata e Katanzaros në shkallë të parë vendosi dënimin e 35 prej tyre e lirimin  e 12 të tjerëve.

Ky hetim zbardhi përfshirjen e krimit të organizuar , këshilltarëve komunalë e rajonalë, sipërmarres, politikanë, noterë e avokatë  me ndrinat më të rëndësishme të mafias kalabreze Ndrangeta si ‘Bonaventura’ ‘Aracri’, ‘Arena’ e ‘Grande Aracri.

Palët akuzuese në këtë proces gjyqësorë janë;

Presidenca italiane e Këshillit të Ministrave, Administrata Provinciale e Catanzaro, Bashkia e Catanzaro, Drejtoria e Tatimeve, Bashkia e Sellia Marina, Bashkia e Roccabennarda, Ministria e Brendshme, Ministria e Mbrojtjes, Bashkia e Cutro, Banka intesa San Paolo.

Dosja hetimore mbi 1000 faqe dokumenton mbi 266 mijë dialogë përgjime ambientale e telefonike, 1800 llogari bankare në vëzhfim e 388 mijë operacione financiare.

Në dokumentet zbardhet se ish nëntenti i Guardia di Finanza Ercole D’Alessandro, i shërbente sipërmarrësit Antonio Gallo me informacione mbi operacionet e policisë italiane, e hetimet e antimafias duke siguruar një vend pune për djalin e tij në një kompani që Antonio Gallo kishte hapur në Shqipëri.

 Ish nëntenenti i Guadia di Finanza  ercole D Alessandro premtonte të gjente cëlësat e duhur pranë Ministrive shqiptare e  Administratës Publike me qëllimin hapjen e aktiviteteve sipërmarrëse.

Aktiviteti siëpëmarrës në Shqipëri i interesonte dhe politikanëve e funsionarëve kalabrezë Tomaso Brutto e Saverio Brutto, baba e bir.

Tomaso Brutto ishte këshilltar në komunën e Cattanzaros  e Saverio Brutto këshilltar në komunë, ndërsa Simeri Crichi në provincën e Katanzaros.

Tomaso e Saverio Brutto po përpiqeshin të hapnin në Shqipëri një sipërmarrje tip Brico për tregtimin e matarialeve për parandalimin e aksidenteve me aksione të barabarta mes tyre po që shuma fillestare e investimit do të jepej e tëra nga Antonio GALLO.

Marrëveshja e tyre për investime në Shqipëri do të niste më 14 prill 2017 pas takimit të zhvilluar mes politikanit kalabrez Tomaso Brutto e funksionarit të Guardia di Finanza të Catanzaros Ercole D’Alesandro.

Nga përgjimet e antimafias , politkani italian Tomasso Brutto ndjehej i siguruar se në këtë aferë ishte ortak dhe financieri Ercole D Alessandro.

Në një tjetër përgjim të antimafias, në takimin e dytë të zhvilluar mes tyre, më 24 prill 2017, ish funksionari i Guardia di Finanza Ercole D’Alesandro  siguronte se kishte lidhje të mirë me Shqipërinë e se për të bërë biznes duhej paguar rushfete.

 “duhet të paguash e të paguash një person të vetëm e në nivel Ministrie e vetëm tek njëri aman…” thotë ai në këtë bisedë.

Aktiviteti sipërmarrës i tyre në Shqipëri u inaugura më 22 qershor 2017 e pikë referuese ishte djali i funksionarit të Guardia di Finanza Ercole D’Alesandro.

Në përgjimet e Guardia di Finanza zbardhet dhe emri i një tjetri eksponetit të lartë të politikës kalabreze, Francesco Talarico seketrar rajonal i Partisë UDC (Bashkimi demokristian) e këshilltar i bilancit në rajonin e Kalabrias.

Në një bisedë mes tij dhe financierit Ercole D’Alesandro, flitet për korrupsionin në Shqipëri.

“korrupsioni është total” thonë në bisedat me nëjri-tjetrin, “bëhet biznes pa tendera”.

Në rrjedhën kronologjike të dokumentacionit të Antiamfias evidentohet dhe takimi që financiari Ercole d’Alessandor kishte zhvilluar me Kreun e Policisë së Shtetit shqiptar, me një zëvendësministër, me një nënsekretar shteti për investimet që kërkonte të kryente në Shqipëri një siparëmarrë kalabrez i lidhur me ndrinen “Grande Aracri”.

Dosja hetimore zbardh dhe rolin e shqiptares Odeta Hasaj e cila në bashkëpunim me financierin Ercole Alessandor përcillnin informacion mbi operacione policor e hetime ndaj shtetasve shqiptarë e italianë.

Megaoperacioni “Basso profilo” coi në sekuestrimin e 59 sipërmarrjeve, 45 banesave, 29 automjeteve lluksoze, mes të cilave 2 Porsche, 77 llogari bankare, 2 karta krediti, 1 shufër floriri, 1 mjet lundrues, 1 orë rolex.

Afera korruptive kapërcente mbi 250 milionë euro.

Bashkëpunim e pjesëmarrëje në aktivitet mafioz, afera korruptive me funksionarë publikë e sipërmarrës, abuzim me detyrën, kërcënim mafiozë, trafiqe kapitalesh të paligjshme, mashtrime fiskale në dëm të shtetit, mashtrim informatik, krim tatimor, pastrim parash, shkëmbime favoresh elektorale, “presta nomi” kompanive fiktive, nxjerrje të sekretit profesional janë akuzat e ngritura ndaj të arrestuarve të megaoperacionit të antimafias italiane i koduar “Basso profilo”.

Mes personave të vënë në pranga është dhe një ish nën tenent i Guardia di Finanza Italiane me lidhje me element shqiptarë e me njohje e interesa në Shqipëri si dhejanë nën hetim disa politikanë kalabrezë me interesa sipërmarrje në Shqipëri si dhe një eurparlamentar.

Gjithashtu është identifikuar afera e invetimeve për ndërtimin e një gratacele shumëkatëshe në Tiranë me kusht pagesën e 20% të kuotës për të fituar tenderin.

Ky grupim kriminal në veprim me ndrinat e mafias kalabreze Ndrangheta, ishte shtrirë në të gjithë territorin kalabrez e ishte strukturar mbi një formulë kriminale me një evazion sistematik të taksave përmes kompanive fiktive e operacioneve financiare të paekzestiueshme.

Sektori i preferuar i tyre ishte ai i istrumenteve mjekësore të mbrojtjes personale si maska, doreza, kaska oksigjeni etj.

Për veprimin e aktivitetit të tyre korruptiv kishin ngritur disa kompani fiktive në pronësi të personaeve fals, “preta nomi” shtetas shqiptarë e italianë që zgjidheshin nga mafia kalabreze ndrangheta e që hapnin e mbyllnin kompani biznesi të paekzisstueshme. Është dokumentuar se “Pronarët” shqiptarë të kompanive kanë mbërritur nga Durrësi në Bari ku janë pritur nga bosat ndraghetistë e më pas janë shoqëruar në Catanzaro ku janë pajisur me kode Nipt tatimore italiane. Përmes dokumentacioneve të firmosura nga noteri ata janë bërë pronarë të kompanive të pakezistueshme që shërbenin vetëm për pastrimin e parave të mafias kalabreze Ndrangheta.

Në krye të këtij grupimi kriminal qëndronte sipërmarrësi kalabrez Antonio Gallo i njohur me nofkën “princi”, me lidhje të ngushtë me të gjithë bosat mafiozë të ndrineve kalabreze të përfshira në këtë operacion e i devotshëm në aferat kriminale të Ndranghetas e me investime në Shqipëri.