Ditari historik, Titaniku u gjet gjatë misionit sekret të marinës së Luftës së Ftohtë

Zbulimi i vitit 1985 i Titanikut erdhi nga një hetim sekret i Marinës së Shteteve të Bashkuara të dy nëndetëseve bërthamore të shkatërruara, sipas oqeanografit që gjeti linjën famëkeqe oqeanike.

Pjesë të kësaj historie të Luftës së Ftohtë janë njohur që nga mesi i viteve 1990, por detaje më të plota tani po dalin në dritë, tha zbuluesi i Titanikut , Robert Ballard.

“Marina më në fund po e diskuton atë,” tha Ballard, një oqeanograf në Universitetin e Rhode Island në Narragansett dhe në Akuariumin Mystic dhe Institutin për Eksplorim në Connecticut.

Ballard u takua me Marinën në 1982 për të kërkuar fonde për të zhvilluar teknologjinë robotike zhytëse që i nevojitej për të gjetur Titanikun .

Ballard është gjithashtu një eksplorues në rezidencë e Shoqatës Kombëtare Gjeografike . (National Geographic News është në pronësi të National Geographic Society.)

Gjetje surprizë

Ronald Thunman, në atë kohë zëvendës shefi i operacioneve detare për luftën nëndetëse, i tha Ballardit se ushtria ishte e interesuar për teknologjinë – por për qëllimin e hetimit të rrënojave të USS Thresher dhe USS Scorpion .

Meqenëse teknologjia e Ballard-it do të ishte në gjendje të arrinte në anijet e fundosura dhe të bënte fotografi, oqeanografi pranoi të ndihmonte.

Më pas ai pyeti Marinën nëse mund të kërkonte për Titanikun , i cili ndodhej midis dy rrënojave.

“Isha pak me të,” tha Thunman, i cili doli në pension si zëvendësadmiral dhe tani jeton në Springfield, Illinois. Ai theksoi se misioni ishte studimi i anijeve luftarake të fundosura.

Pasi Ballard kishte përfunduar misionin e tij – nëse kishte kohë – tha Thunman, Ballard mund të bënte atë që donte, por kurrë nuk i dha atij leje të qartë për të kërkuar Titanikun .

Ballard tha se Sekretari i Marinës John Lehman e dinte për planin.

“Por Marina kurrë nuk priste që unë të gjeja Titanikun , dhe kështu kur kjo ndodhi, ata u nervozuan vërtet për shkak të publicitetit,” tha Ballard.

“Por njerëzit ishin aq të fokusuar në legjendën e Titanikut sa nuk i lidhën kurrë pikat.”

Subjektet e fundosura

Thresher dhe Scorpion ishin fundosur në Oqeanin Atlantik të Veriut në thellësi midis 3,000 dhe 4,600 metra (10,000 dhe 15,000 këmbë) .

Ushtria donte të dinte fatin e reaktorëve bërthamorë që furnizonin anijet, tha Ballard.

Kjo njohuri do të ndihmonte në përcaktimin e sigurisë mjedisore të asgjësimit të materialeve shtesë bërthamore në oqeane.

Marina gjithashtu donte të zbulonte nëse kishte ndonjë provë për të mbështetur teorinë se Scorpion ishte rrëzuar nga sovjetikët.

Të dhënat e Ballard-it treguan se reaktorët bërthamorë ishin të sigurt në fund të oqeanit dhe nuk kishin asnjë ndikim në mjedis, sipas Thunman.

Të dhënat konfirmuan gjithashtu se Thresher ndoshta ishte fundosur pasi një dështim i tubacionit çoi në një kolaps të energjisë bërthamore, shtoi ai. Detajet rreth Scorpion janë më pak të sigurta.

Një lloj fatkeqësie katastrofike çoi në një përmbytje të pjesës së përparme të nëndetëses, tha Thunman. Pjesa e pasme mbeti e mbyllur dhe u shpërtheu pasi nëndetësja u fundos nën një thellësi të caktuar.

“Ne nuk pamë asnjë tregues të ndonjë lloj arme të jashtme që shkaktoi rënien e saj,” tha Thunman – duke hedhur poshtë teorinë se rusët e shkatërruan nëndetësen si hakmarrje për spiunazh.

Shtigje mbeturinash

Ndërsa kërkonte për nëndetëset e fundosura, Ballard mësoi një mësim të paçmuar mbi efektet e rrymave të oqeanit në fundosjen e mbeturinave: Gjërat më të rënda fundosen shpejt.

Rezultati është një gjurmë mbeturinash e shtruar sipas fizikës së rrymave.

Me vetëm 12 ditë të mbetura në misionin e tij, Ballard filloi të kërkonte për Titanikun, duke përdorur këtë informacion për të gjurmuar linjën oqeanike. Ai spekuloi se anija ishte thyer në gjysmë dhe kishte lënë një gjurmë mbeturinash ndërsa u fundos. Kjo doli të jetë e vërtetë.

Eksploruesi që atëherë ka përdorur një teknikë të ngjashme për të gjetur anije dhe thesare të tjera të fundosura, duke përfshirë ekspeditat e tij në Detin e Zi.

A janë edhe këto ekspedita pjesë e misioneve top-sekret? Në fund të fundit, Deti i Zi është në Lindjen e Mesme të paqëndrueshme.

“Lufta e Ftohtë ka mbaruar,” tha Ballard. “Unë nuk jam më në Marinën”.

Nga National Geographic, përgatiti Rigers Myteveli